Νοέμβριος 27, 2023
Μελομακάρονα με βρώμη χωρίς ζάχαρη !

Υλικά για την ζύμη: 

250 γρ. βρώμη ψιλοτριμμένη στο multi

ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

100 ml χυμός πορτοκάλι

100 ml μέλι

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη 

30 γρ.  κονιάκ ή λικέρ (της αρεσκείας σας)

60 ml ελαιόλαδο 

Υλικά για το σιρόπι:

100ml χυμός πορτοκαλιού

100ml μέλι

100 ml νερό 

λίγα καρύδια ελαφρώς τριμμένα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά: σόδα, μπέικιν, βρώμη, γαρύφαλο και κανέλα. 

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε και ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λικέρ, το ελαιόλαδο και το μέλι (αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς για να μπορέσει να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά). 

Κατόπιν, ρίχνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς τα στερεά και τα υγρά μεταξύ τους. Με τα χέρια πλάθουμε ελάχιστα για να μην σφίξει η ζύμη μας. 

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κουταλάκι της σούπας ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα (είτε στρογγυλά ειτε οβάλ) και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού αρχικά έχουμε στρώσει μία λαδόκολα και τα ψήμουμε για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας τα υλικά του σε ενα μικρό κατσαρολάκι. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε μέσα σε αυτά για λιγότερο από μισό λεπτό. 

Κατόπιν, περιχύνουμε επιπλέον μέλι πάνω από τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια. 

                                                                                                                                      Καλά Χριστούγεννα!