Σεπτέμβριος 16, 2016
Σπιτικός μπακλαβάς

Υλικά:

400γρ. καρύδια

200γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

250γρ. βούτυρο

2 κ.σ. κανέλα τριμμένη

1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

3 κ.σ. ζάχαρη καστανή

 

Υλικά για το σιρόπι:

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη καστανή

3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

2 κ.σ. μέλι

1 βανίλια σε στικ

 

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε την γέμιση, χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα βάζουμε  μέσα σε ένα μπωλ. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό  την τριμμένη κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο και 3  κ. σ. ζάχαρη καστανή και τα ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, βάζουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το αλείφουμε και αυτό με βούτυρο, και γεμίζουμε το ταψί με 4 φύλλα για να φτιάξουμε την βάση. Βάζουμε δηλαδή κάθε φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο για να γίνει τραγανό.  Εν συνεχεία, βάζουμε το μείγμα του καρυδιού και του αμύγδαλου επάνω στα φύλλα που αλείψαμε και γεμίζουμε το ταψί με όλα τα φύλλα κρούστας που έχει το κουτί, αφήνοντας 4 φύλλα για το τέλος για να φτιάξουμε το επάνω μέρος του μπακλαβά. Βάζουμε δηλαδή φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και βάζουμε το μείγμα του καρυδιού και του αμυγδάλου που φτιάξαμε. Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα βουτυρωμένα μαζεμένα για να φτιάξουμε το πάνω μέρος του.

Μετά το κόβουμε είτε σε κομμάτια τετράγωνα είτε σε ρόμβους  και τοποθετούμε τα ολόκληρα γαρύφαλλα στην μέση του κάθε  κομματιού και ραντίζουμε το φύλλο με νερό. Μετά   ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο  που περίσσεψε από επάνω του αφού το έχουμε λιώσει. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς  και βάζουμε μέσα το ταψί για 40-50 λεπτά περίπου.

Μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρολίτσα τα υλικά για το σιρόπι και μόλις αρχίζει και να βράζει, περιμένουμε 8 λεπτά και το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στον ζεστό μπακλαβά.

Καλή επιτυχία!