Οκτώβριος 30, 2018
Σπιτικό γαλακτομπούρεκο!

Υλικά για το σιρόπι:

700γρ. ζάχαρη

250γρ νερό

100γρ γλυκόζη

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

 

Υλικά για τη κρέμα:

1 πακέτο φύλλο κρούστας φρέσκο

250γρ. βούτυρο αγελάδος

1λτ γάλα φρέσκο

250γρ ζάχαρη

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

150γρ σιμιγδάλι ψιλό

4 αυγά

 

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του και τα βράζουμε  για τέσσερα λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να φτιάξουμε την κρέμα: Ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα το γάλα με 130γρ ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και το σιμιγδάλι. Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3  του στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με το σύρμα. Επειτα ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από την φωτια.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τα μισά φύλλα ένα - ένα αφού τα έχουμε βουτυρώσει κι αυτά. Ρίχνουμε όλη την κρέμα μέσα στο πυρέξ και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα έχουμε βουτυρώσει ένα - ένα. Έπειτα τα χαράσουμε ελαφρώς σε κομμάτια. Το μαχαίρι να μην φτάσει μέχρι τον πάτο του πυρέξ.Τοποθετούμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για μία ώρα περίπου.

Αφού ψηθεί, ρίχνουμε το σιρόπι αμέσως αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο λιγο -λίγο. Το σιρόπι πρέπει να είναι εντελώς κρύο και το γλυκό ζεστό. Και περιμένουμε να απορροφηθεί το σιρόπι από το γλυκό πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!