Αύγουστος 25, 2017
Σπιτικές λιαστές τομάτες!

Υλικά:

3kg τομάτες πομοντόρια (σφιχτές, εκείνες που δεν έχουν πολλά υγρά και σπόρια)

χονδρό αλάτι

ρίγανη τριμμένη

τούλι

βάζα για αποθήκευση

 

Εάν θέλετε να φτιαξετε λιαστές τομάτες σε λάδι θα χρειαστείτε επιπλέον:

Μαύρο πιπέρι σε κόκκους ή mix πιπεριών

Μπαχάρι ολόκληρο 

Φύλλα δάφνης

Ελαιόλαδο

Λίγη ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις τομάτες, βγάζουμε τα κοτσανάκια τους, τις κόβουμε στην μέση, βγάζουμε τα σπόρια τους και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.  Τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί, τις πασπαλίζουμε με  χονδρό αλάτι και ρίγανη και τις σκεπάζουμε με τούλι για να τις προστατεύσουμε από τα έντομα. Τις αφήνουμε στον ήλιο για μία εβδομάδα περίπου (μέχρι να φύγει εντελώς η υγρασία τους)  μέχρι  η φλούδα τους να έχει γίνει σαν πετσί εύκαμπτο. Κατόπιν τις χτυπάμε με το χέρι μας μία μία για να φύγει το περίσσιο αλάτι. 

Εάν δεν θέλετε να τις αφήσετε στον ήλιο μπορείτε να τις στεγνώσετε στον φούρνο στον αερόθερμό του στους 60 βαθμούς περίπου για 3-4 ώρες.  Τις τοποθετούμε σε βαζάκια και τις διατηρούμε στο ψυγείο. 

Εάν θέλετε να τις φτιάξετε με ελαιόλαδο, αφού γεμίσετε τα βάζα σας με τις τομάτες, ρίχνετε και το ελαιόλαδο μέχρι επανω και σε κάθε βάζο ρίχνετε λίγους κόκκους μπαχάρι και πιπεριού, 1-2  φύλλα δάφνης και από επάνω στο τέλος μισό κ.γ. ζάχαρη. Το λάδι δεν πετάτε, αλλά το χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας.  

Καλή επιτυχία!