Απρίλιος 04, 2017
Σπιτικά Πασχαλινά τσουρέκια!

Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια:

1kg αλεύρι για τσουρέκια

300γρ ζάχαρη

200γρ βούτυρο

5 αυγά

3 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

200γρ γάλα χλιαρό

3 σταγόνες έλαιο πορτοκαλιού ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο

1 κ. γ. μαστίχα σε σκόνη

φιλέ αμυγδλαλου για διακόσμηση

1 κρόκο αυγού, διαλυμένο με 1 κ.σ. νερό για επάλλειψη του τσουρεκιού

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και την μαγιά και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ρίχνουμε 6 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε για να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το βάζουμε για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπωλ, ρίχνουμε, την ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα και το έλαιο πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά. Και προσθέτουμε αυτό το μείγμα με το χυλό της μαγιάς όταν φουσκώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα μας. Το ζυμώνουμε καλά καλά για να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Το σκεπάζουμε καλά με μία πετσέτα και το τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλον για να διπλασιάσει τον όγκο του. Μετά το πλάθουμε σε σχήματα που θέλουμε και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, αφού έχουμε βάλει σε αυτό μία λαδόκολα.  Εμείς φτιάξαμε 2 μεγάλα τσουρέκια σε πλεξούδες.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 150 βαθμούς και αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ρίχνουμε και το φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!