Νοέμβριος 25, 2017
Σπανακόπιτα... λουλούδι!

Υλικά για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.γ.αλάτι

3 κ.σ. γιαούρτι 2% στραγγιστό 

1 φλυτζανάκι του καφέ ηλιέλαιο 

όσο νερό χρειαστεί το αλεύρι

 

Υλικά για την γέμιση:

1 kg σπανάκι καθαρισμένο, πλυμμένο και ψιλοκομμένο 

200γρ φέτα τριμμένη

3 αυγά

Μισό ματσάκι άνηθο ψικοκομμένο 

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψικοκομμένο 

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο 

5 κ.σ. φρυγανιά τρίμμα

1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 

αλάτι και πιπέρι 

 

Εκτέλεση:

Αρχικά φτιάχνουμε την γέμιση. Αφού πλύνουμε το σπανάκι, το κόβουμε και του ρίχνουμε αλάτι και το τρίβουμε για να φύγει το νερό του. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σωτάρουμε με λίγο λάδι, τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, το κρεμμύδι το ξερό, το σπανάκι, τον άνηθο, τον μαίντανό και τις καυκαλήθρες. Μετά αλατοπιπερώνουμε.  Μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης που φτιάξαμε για να κρυώσει. 

Μετά φτιάχνουμε την ζύμη. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το αλεύρι, το γιαούρτι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε με τα χέρια μας ή στο μίξερ και φτιάχνουμε την ζύμη. Μόλις την φτιάξουμε, την σκεπάζουμε με μία πετσέρα και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. 

Μέσα στην γέμιση, αφού κρυώσει ρίχνουμε τα τρία αυγά χτυπημένα, την φέτα και την φρυγανιά, τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε τα φύλλα της ζύμης.  Στον πάγκο της κουζίνας, απλώνούμε λαδόκολα και ανοίγουμε επανω της ένα φύλλο με τον μπλάστρη. Μετά απάνω του ρίχνουμε περιμετρικά, την γέμιση.  Τοποθετούμε ένα μπωλάκι ανάποδα στην μέση του φύλλου και το πιέζουμε λίγο. Εκεί τοποθετούμε λίγη γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε επάνω από το σπανάκι. Βάζουμε το φλυτζάνι επάνω από το φύλλο στην μέση του, εκεί που είναι η γέμιση και πατάμε με το χέρι μας, γύρω από φλυτζάνι να κολλήσει το ένα φύλλο. με το άλλο. Και  γύρω γύρω από το φύλλο περιμετρικά το  κόβουμε με μία ροδέλα  ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος κύκλος. 

Μετά φτιάχνουμε τα "πέταλα" Κόβουμε ανά τρεις πόντους περίπου με το μαχαίρι, γύρω γύρω μέχρι την περίμετρο του κύκλου μας στο κέντρο του. Και αρχίζουμε να γυρίζουμε τα πέταλα για να φαίνεται η γέμιση. Μετά αλείφουμε με λίγο αυγό για να ροδοκοκκίσει. Μετά μεταφέρουμε με την λαδόκολα στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά έως 1 ώρα. Όταν ψηθεί μεταφέρουμε με την λαδόκολα σε πιατέλα 

Καλη επιτυχία!