Απρίλιος 11, 2019
Φτιάχνεις ινδικά φαγητά; Δες εδώ τα μπαχαρικά που χρειάζεσαι

Στην Ινδία η  μαγειρική θεωρείται τέχνη, κάθε υλικό προστίθεται στην κατάλληλη στιγμή για να δώσει την γεύση και το άρωμα που πρέπει.   Τα γεύματά τους έχουν πολλά μπαχαρικά όπου σε αυτά οφείλονται οι εξωτικές και μεθυστικές γεύσεις των πιάτων τους. Το Ινδικό φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα και καυτερό, εσύ αποφασίζεις για την έντασή του.

Αν λοιπόν μαγειρεύεις ινδικά φαγητά στο σπίτι, παρακάτω θα δεις τα κυριότερα μπαχαρικά που χρειάζεσαι:

Gara masala: Το βασικότερο καυτερό μείγμα τριμμένων μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας, με έντονο γλυκό άρωμα και δυνατή πιπεράτη γεύση.  Συνήθως προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μαρινάδες. Ταιριάζει σε πιάτα κοτόπουλου, σουβλάκια αρνιού, πιλάφι. όσπρια, σούπες, λαχανικά.  

Tikka Masala: Πικάντικο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στην πιο δημοφιλή, κλασσική ινδική συνταγή για κοτόπουλο Ticca Masala για τους λάτρεις την έθνικ κουζίνας της ανατολής. 

Indian Masala: Συνδυασμός πικάντικων μπαχαρικών, ταιριάζει σε κοτόπουλο, σούπες, κρεατικά, γαρίδες, πίτες, αρνί, ρύζι. 

Κουρκουμάς: Δεν έχει καμία γεύση και κανένα ιδιαίτερο άρωμα. Έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα το οποίο  οφείλει σε μία ουσία που έχει, την κουρκουμίνη και προσδίδει κίτρινο χρώμα παντού. Είναι το βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας και πολλών μειγμάτων κάρρυ. Ταιριάζει σε πουλερικά, κρεατικά, σούπες, πιλάφι. 

Κάρρυ: Το  πιο γνωστό μείγμα μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας. Το  βασικό του συστατικό είναι ο κουρκουμάς όπου οφείλει και το κιτρινωπό χρώμα του. Το κάθε κάρρυ  διαφέρει στην γεύση, στο χρώμα, στο άρωμα, στην γευστική του ένταση και στην σύστασή του. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει το μείγμα κάρρυ που θέλει, εξαρτάται από την προτίμηση του και από την  γεύση και το άρωμα που θέλει να δώσει στο φαγητό του.  Συνήθως αποτελείται από πιπέρι, μουστάρδα, καγιέν, γαρύφαλο, κόλιανδρο, τσίλι, τζίντζερ κα.

Σαφράν: Ο κρόκος, το σαφράν ή  ζαφορά όπως λέγεται διαφορετικά, είναι ο στύμονας του άνθους κρόκος και χρησιμοποιείται στην μαγερική ως μπαχαρικό.  Η φιλοσοφία της χρήσης του μοιάζει σαν με αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Μία σταγόνα αρκεί.

Πιπέρι chilly σε σκόνη: Καυτερό πιπέρι  με θερμή γεύση,  το οποίο συμμετέχει στην ινδική κουζίνα για να δώσει την πικάντικη γεύση και το άρωμά του σε όλα τα φαγητά της. 

Τζίντζερ: ΠΙκάντικο και ελαφρώς λεμονάτο, με γευστικές νότες εσπεριδοειδούς, με πλούσιο και ζεστό άρωμα.  είτε στην φρέσκια μορφή του είτε σε σκόνη, η ρίζα αυτή χρησιμοποιείται σε πληθώρα ινδικών συνταγών όπως θαλασσινά, σούπες, ροφήματα, μείγματα μπαχαρικών. 

Κάρδαμο: Έχει έντονη,  ιδιαίτερη γεύση και συναντάται συχνά την ινδική κουζίνα σε ροφήματα, σούπες, πιλάφι, μαρινάδες, όσπρια,γαρίδες,  κρεατικά και πουλερικά. 

Κόλιανδρος: Το πιο συνήθες μπαχαρικό των ινδικών πιάτων. Έχει άρωμα κίτρου, λεμονάτη γεύση και ταιριάζει σε μπασμάτι, πατάτες φούρνου, 

Κύμινο: Ζεστό μπαχαρικό που κυριαρχεί στα ανατολίτικα πιάτα. Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και βαρύ,  έντονο, χαρακτηριστικό, γλυκό άρωμα. 

Ινδική καρύδα: Αφυδατωμένη, τριμμένη καρύδα με το ευχάριστο, ήπιο και γλυκό άρωμα του φρούτου και δροσιστική γεύση. 

Πάστα σκόρδου: Το άρωμα  και η γεύση του σκόρδου σε μορφή πάστας. Ταιράζει σε κρεατικά λαχανικά, ψαρικά, πουλερικά. 

Πάστα κίτρινου κάρρυ: Πικάντικη πάστα από μείγμα κίτρινου κάρρυ.  Είνα  ιδανική για χρήση σε σούπες και σάλτσες. Ταιριάζει με  κοτόπουλο, γαρίδες, θαλασσινά, λαχανικά και ψάρι

Πάστα ταμάρινθου: Ο ταμάρινθος είναι ένας ξινός καρπός που εξισορροπεί το γλυκό με το καυτερό και το αλμυρό. 

 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε ιατροί. Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα μας έχουν καθαρά απλό ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Δεν έχουν σκοπό ούτε να δώσουν ούτε να ακυρώσουν ιατρικές συμβουλές. Σε προβλήματα υγείας σας να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πάντοτε.