Ιούνιος 19, 2018
σε τι διαφέρει απ᾽ την άλλη;

Τελικά σε τί διαφέρουν;

Η κανέλα της Κεϋλάνης έχει γλυκιά γεύση. Η κανέλα Ινδονησίας έχει πιό έντονη, πιό γλυκιά και καυτερή γεύση. 

Το έλαια που βρίσκουμε στη κανέλα Κεϋλάνης (Σρι λάνκα σήμερα) κυμαίνονται από 0,9% μέχρι 3%. Στη κάσσια (κανέλα Κεύνάνης ή “κανονική κανέλα”)  η περιεκτικότητα σε έλαιο είναι από 0,9% μέχρι και 7%.

Η βασική διαφορά για την οποία έγινε γνωστή η κανέλα της Κεϋλάνης, είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι μία τοξική ουσία. Η περιεκτικότητα κουμαρίνης στο δένδρο οποιασδήποτε κανέλας δεν είναι ίδια ούτε σταθερή. Μπορεί ένα Α κλαδί κανέλας, να έχει τη μέγιστη ποσότητα σε κουμαρίνη και ένα Β κλαδί του ίδιου δένδρου να έχει σχεδόν μηδενική ποσότητα.

Η περιεκτικότητα κουμαρίνης στη κανέλα της Ινδονησίας (αυτή που ξέραμε τόσα χρόνια, κάσσια) είναι περίπου 0,31γρ ανά κιλό. Η περιεκτικότητα κουμαρίνης στη κανέλα Κεϋλάνης είναι 0,017γρ ανά κιλό.

Κουμαρίνη. Σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει. Ποντίκια έχουν αναπτύξει καρκινικούς όγκους. Όμως καμία καταγραφή δεν υπάρχει σε άνθρωπο. H ποσότητα που θα μας βλάψει είναι σχετικά πολύ μεγαλύτερη από ότι καταναλώνουμε καθημερινά. Η ημερήσια δόση που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι περίπου ¼ του κουταλιού της σούπας για τη κανένα της Κεϋλάνης και 4% του κουταλιού της σούπας για τη κανέλα Ινδονησίας. Βάση του αρμόδιου γερμανικού οργανισμού που προτείνει 0,1 mg κουμαρίνης για κάθε κιλό μας.

 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε ιατροί. Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα μας έχουν καθαρά ενημερωτικό απλό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Δεν έχουν σκοπό ούτε να δώσουν ούτε να ακυρώσουν ιατρικές συμβουλές. Σε προβλήματα υγείας να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πάντοτε.