Δεκέμβριος 20, 2018
Αυτά είναι τα βασικότερα βότανα μαγειρικής

Τα βότανα προσφέρουν την γεύση και το άρωμά τους στα φαγητά μας, τα κάνουν πιο ελκυστικά και τα αναδεικνύουν. Μπορούμε είτε να τα βάλουμε  μέσα στο φαγητό που μαγειρεύουμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αρωματικό ξύδι, λάδι, ζάχαρη,  τουρσί, αλάτι, βούτυρο, ελιές κα.  Όμως γνωρίζεις ποιο βότανο ταιριάζει με τι; Δες εδώ μία λίστα από τα βασικότερα για να μαγειρέψεις. (Σε εμάς θα τα βρεις μόνο στην αποξηραμένη τους μορφή)

Θυμάρι:

Είναι ένας μικρός θάμνος με δυνατό πλούσιο άρωμα και χρησιμοποιείται σε ψητά κοτόπουλα, χοιρινά, μπριζόλες σάλτσες, ψάρια, λουκάνικα, ψητά μανιτάρια, σούπες, μαρινάδες, πουρέ, μπιφτέκια, πατάτες φούρνου. Αρωματίζει τουρσιά, το λάδι και το ξύδι. 

Δάφνη:

Χρησιμοποιήστε την σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας, ζυμαρικά και όσπρια. Αρωματίζει το ελαιόλαδο, το ξύδι, τις σάλτσες, τις ελιές Χρησιμοποιείται για να συντηρήσει σύκα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.

Μαντζουράνα:

Είναι ένα φυτό με έντονο, δυνατό άρωμα και υπέροχη γεύση κα κάποιες ποικιλίες της θυμίζουν το θυμάρι ή την ρίγανη. Αρωματίστε σε χοιρινό, τα κεφτεδάκια, τις σούπες, τα ψάρια, το κοπόπουλο, τις πατάτες φούρνου, την ομελέτα, τα ζυμαρικά. 

Δυόσμος:

Εχει δροσερό φίνο άρωμα  και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Ταιριάζει στους ρεβυθοκεφτέδες, στις γεμιστές πιπεριές με τυρί, σε ομελέτες, σε σάλτσες, σε μπιφτέκια, σε κεφτέδες, στα ντολμαδάκια, στα κολοκυθάκια, σε σούπες.  Φτιάξτε πέστο για τις σαλάτες και τα κρεατικά. 

Θρούμπι:

Θυμίζει πολύ την ρίγανη και το θυμάρι. Είναι το φυτό το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα ελληνικών συνταγών και όχι μόνο. Ταιριάζει σε κοτόπουλα, στο χοιρινό, σε κεφτέδες, στα μπιφτέκια,  στιςγαρίδες, στην γαλοπούλα, στο αρνάκι στην σαρδέλα, στο χταπόδι, στις τσιπούρες και γενικά στα περισσότερα ψάρια, σε πίτσες,σε  σαλάτες, σε πατάτες φούρνου και τηγανητές πατάτες και σουβλάκια. Φτιάξτε φέτα ψητή, αρωματίστε το λάδι, τις ελιές το ξύδι.

Εστραγκόν:

Είναι θάμνος με λεπτό και  χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε κοτόπουλο και σε όλα τα κρετατικά, σε  σάλτσες, σε πατατοσαλάτα, σε  μανιτάρια, σε σούπες, σε σως. Αρωματίστε το ξύδι, το λάδι, τις ελιές την μουστάρδα. 

Σέλινο:

Είναι ένα φυτό με έντονο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Ταιριάζει στην φασολάδα, σε κρεατόσουπα, σε ψαρόσουπα, σε σούπες λαχανικών, στις πατάτες γιαχνί, στο λεμονάτο μοσχάρι, στο χοιρινό κατσαρόλας, σε ψάρι πλακί στο φούρνο, στους γίγαντες, σε πρασόρυζο. 

Μαϊντανός:

Είναι ένα από το γνωστότερα λαχανικά που ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Έχει λεπτό και φίνο άρωμα και γεύση. Χρησιμοποιείται σε λαδερά, κρεατικά, μπιφτέκια,   σε σπανακόπιτες, σάλτσες τομάτας, μαρινάδες, σούπες, σαλάτες, ομελέτες, ταμπουλέ, λαχανοντολμάδες, γεμιστά. 

Βασιλικός:

Ο βασιλιάς των μυρωδικών χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην μαγειρική και στην φαρμακολογία. Έχει μοναδικό, υπέροχο άρωμα και δυνατή γεύση. Στολίζει φουντωτός μπαλκόνια και κήπους και είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα βότανα ιδιαιτέρως στην χώρα μας. Χρησιμοποιείται σε πληθώρα συνταγών, σε κεφτέδες, σε σαλάτες, σάλτσες, βραστά, ψητά, κοκκινιστά, σούπες.

Λεμονοθύμαρο:

Αρωματικό μείγμα αποξηραμένου λεμονιού και θυμαριού, χρησιμοποιείται σε ψητά κρεατικά, κοτόπουλα, ψάρια και λουκάνικα, σε  σούπες, πατάτες φούρνου.

Δενδρολίβανο:

Είναι ένα αρωματικό εύγεστο φυτό με πολλαπλές χρήσεις στην μαγειρική. Ταιριάζει σε ψητά ψάρια, μπριζόλες, κοτόπουλο, χοιρινό, πατάτες φούρνου.  Φτάξτε ντρεσινγς για τις σαλάτες και αρωματικά ξύδια και λάδια, πατατοσαλάτα.

Ρίγανη:

Είναι το φυτό το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα ελληνικών συνταγών και όχι μόνο. Ταιριάζει σε κοτόπουλα, στο χοιρινό, σε κεφτέδες, στα μπιφτέκια,  στιςγαρίδες, στην γαλοπούλα, στο αρνάκι στην σαρδέλα, στο χταπόδι, στις τσιπούρες και γενικά στα περισσότερα ψάρια, σε πίτσες,σε  σαλάτες, σε πατάτες φούρνου και τηγανητές πατάτες και σουβλάκια. Φτιάξτε φέτα ψητή, αρωματίστε το λάδι, τις ελιές το ξύδι. 

Δες εδώ περισσότερα βότανα μαγειρικής

 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε ιατροί. Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα μας έχουν καθαρά ενημερωτικό απλό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Δεν έχουν σκοπό ούτε να δώσουν ούτε να ακυρώσουν ιατρικές συμβουλές. Σε προβλήματα υγείας να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πάντοτε.