Νοέμβριος 29, 2018
Μαστίχα: που την χρησιμοποιώ, πως φτιάχνω την σκόνη της;

Η μαστίχα είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του σχίνου. Είναι γνωστή λόγω του μοναδικού αρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης της αλλά και των θεραπευτικών της ιδιοτήτων.  Η σύσταση του εδάφους και οι καιρικές συνθήκες της Χίου έχουν καταστήσει την μαστίχα το ιδανικό περιβάλλον για την ευδοκίμησή της.  

Για να φτιάξουμε σκόνη  μαστίχας, πρέπει να τοποθετήσουμε τα δάκρυά της στην κατάψυξη για 2 ώρες. Μετά θα έχουν γίνει στα κρυσταλάκια, σαν γυαλί. Τα τοποθετούμε στο γουδί και τα τρίβουμε με το γουδοχέρι, γίνεται πανεύκολα.  Εάν θα την χρησιμοποιήσετε σε γλυκές συνταγές, προσθέστε λίγο ζάχαρη  και τρίφτε την στο γουδί  ή αν την χρησιμοποιήσετε σε αλμυρές προσθέστε αλάτι για να μην κολήσουν. 

Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική. Συνήθως χρειάζεται μία ελάχιστη ποσότητά της στις συνταγές διότι πικρίζει. Με αυτή φτιάχνουμε εκχύλισμα ζαχαροπλαστικής,  αρτοσκευάσματα, γλυκά, βασιλόπιτες, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, τσουρέκια, μπισκότα, κουλούρια, ζυμαρικά, σάλτσες, λικέρ ούζο, κρασί. Επίσης, χρησιμοποιείται στην παρασκευή προίόντων στοματικής υγιεινής,  σαπούνιων, καλλυντικών, αρωματικών κεριών, αιθέριων ελαίων. 

Συνταγή για σάμαλι με μαστίχα 

Εδώ μπορείς να παργγείλεις μαύρο τσάι με έλαιο μαστίχας

Εδώ μπορείς να παραγγείλεις μαστιχέλαιο

Εδώ μπορείς να παραγγείλεις μαστίχα Χίου 

 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε ιατροί. Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα μας έχουν καθαρά ενημερωτικό απλό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Δεν έχουν σκοπό ούτε να δώσουν ούτε να ακυρώσουν ιατρικές συμβουλές. Σε προβλήματα υγείας να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πάντοτε.