Σεπτέμβριος 12, 2017
Ιδέες για θρεπτικό σχολικό κολατσιό!

1. Σπιτικό παστέλι 

500γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο

200γρ. φυστίκι Αιγίνης καθαρισμένο (ή όποιο άλλο ξηρό καρπό επιθυμούμε)

500γρ. μέλι

Σε  ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μέλι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σουσάμι και το φυστίκι και ανακατεύουμε συνεχώς  για 10  λεπτά. Σε ένα μεγάλο ταψί  ή στον πάγκο μας, απλώνουμε μία λαδόκολα και ρίχνουμε το μείγμα μας επάνω της. Από επάνω από το μείγμα  τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο λαδόκολας και το ισιώνουμε με το μπλάστρη μέχρι να αποκτήσει το πάχος  που επιθυμούμε.   Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

 

2. Σπιτικό μπράουνι με ξηρούς καρπούς 

150γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

150γρ. καρύδια

150γρ. φουντούκια ψημμένα 

100γρ. σπόροι κάνναβης αποφλοιωμένοι

200γρ. χουρμάδες

3 κ.σ. έλαιο καρύδας

2 κ.σ.μέλι

1 κ.σ. ταχίνι

50γρ. κακάο σε σκόνη 

200γρ.κουβερτούρα υγείας (κατα προτίμηση με στέβια)

Χτυπάμε στο μούλτι όλους τους ξηρούς καρπούς.  Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους  χουρμάδες και τους κόβουμε σε ψιλά κομματάκια με το ψαλίδι.  Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τους ξηρούς καρπούς, τους χουρμάδες, το έλαιο καρύδας, το κακάο, το μέλι και το ταχίνι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Μετά    βάζουμε το μείγμα μας  σε φορμάκια σιλικόνης. Λιώνουμε σε ένα μπρίκι την κουβερτούρα και την χύνουμε πάνω τους. Τοποθετούμε τα μπράουνι στο ψυγείο και μετά από δύο ώρες τα βγάζουμε βάζοντας επάνω τους ένα κομμάτι φράουλας και σερβρίρουμε.  

 

3. Κοτομπουρεκάκια 

Υλικά για το φύλλο: 

600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. ξύδι

ζεστό νερό όσο χρειάζεται το αλεύρι

 

Υλικά για την γέμιση:

1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια 

3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι  ανηθο  ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

2 αυγά

200 γρ. φέτα τριμμένη 

1 κ. γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο 

Μέσα σε ένα τηγάνι βαθύ, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα κρεμμύδια και το στήθος κοτόπουλου. Μόλις σωταριστούν, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και τα αλατοπιπερώνουμε. Μετά ρίχνουμε τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει και ρίχνουμε και την φέτα και ανακατεύουμε. 

Σε μία λεκανίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης για το φύλλο και ανακατεύουμε και ζυμώνουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα για να ξεκουραστεί.  Μετά ανοίγουμε το φύλλο, στρογγυλό. Το κόβουμε στην μεση και βάζουμε την γέμιση στην άκρη του. Το τυλίγουμε για να γίνει μπουρεκάκι. Στο τέλος του φύλλου το αλοίφουμε με λίγο νεράκι για να κολλήσει. Αυτό το κάνουμε για όλα τα φύλλα που θέλουμε να φτιάξουμε. 

Εν συνεχεία, τα  τοποθετούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και τα αλοιφουμε με λίγο λαδάκι, ρίχνοντας από πάνω του λίγο μαύρο σουσάμι. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. 

 

4. Ρολάκια κανέλας  

Yλικά για την ζύμη:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ή ή καστανή ζάχαρη

1 φακελάκι μαγια

1 πρέζα αλάτι 

όσο νερό χρειάζεται 

 

Υλικά για την γέμιση:

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη 

Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καρύδας

ξύσμα μαύρης κουβερτούρας (ή κουβερτούρας με στέβια)

150 γρ. βούτηρο λιωμένο

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπωλ, τα ανακατεύουμε και πλάθουμε ζύμη. Την  αφήνουμε να φουσκώσει  μία ώρα σκεπασμένη με μία πετσέτα.  Μετά ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμο  φύλλο.

Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα τοποθετούμε  επάνω στο φύλλο που φτιάξαμε και το γυρίζουμε σε ρολό.  Μετά το κόβουμε σε μικρά ρολλάκια 3 εκατοστών το κάθε  ένα.

Σε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολα,  τοποθετούμε τα ρολάκια που φτιάξαμε και τα βουτυρώνουμε. Μετά βάζουμε το ταψί σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστούν  τα ρολλάκια σε όγκο και μόλις φουσκώσουν τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. 

 

5. Κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη 

7 μπανάνες (κατά προτίμηση ώριμες)

1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας

1  1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κ.γ. αλάτι

1 αυγό

1/4 κούπα γάλα

1/2 κούπα βούτυρο 

Σε ένα μακρόστενο φορμάκι, απλώνουμε μία λαδόκολλα για να μην κολλήσει. Λιώνουμε 5 μπανάνες στο μούλτι μέχρι να γίνει ένα βελουτέ μείγμα. 

 Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη καρύδας και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπωλ, αναμειγνύουμε, το γάλα, τις μπανάνες, το αυγό, το βούτυρο.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα ανακατεύουμε καλά. 

Αδειάζουμε το μείγμα στο μακρόστενο φορμάκι μας και τοποθετούμε 1-2 μπανάνες ολόκληρες επάνω όπως στην φωτογραφία. 

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά και τσεκάρουμε με το μαχαίρι εάν χρειάζεται λίγο παραπάνω ψήσιμο. 

 

6. Σπανακόπιτα 

Υλικά για την γέμιση:

1kg σπανάκι

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

500γρ φέτα τριμμένη

1 φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλυτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι

Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

2 αυγά

 

Υλικά για το φύλλο:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Νερό (όσο χρειάζεται το αλεύρι)

1 κ.γ. αλάτι

λίγο πιπέρι

Για την γέμιση: Καθαρίζουμε, πλένουμε  και κόβουμε το σπανάκι. Του βάζουμε αλάτι και το ζυμώνουμε για να φύγει το περίσσιο νερό. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα φρέσκα και το ξερά κρεμμύδια, τον δυόσμο, τον άνηθο, την τριμμένη φέτα, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα καλά.

Για το φύλλο: Σε μία λεκανίτσα, ρίχνουμε το αλεύρι το νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει μαλακή ζύμη) το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα ζυμώνουμε. Μετά  φτιάχνουμε την ζύμη σε μπαλίτσες και τις σκεπάζουμε για να ξεκουραστεί η ζύμη για μισή ώρα. Μετά ανοίγουμε το φύλλο με το μπλάστρη από κάθε μπαλίτσα αφού την έχουμε αλευρώσει. 

Βάζουμε το πρώτο φύλλο που ανοίξαμε στο ταψί, το λαδώνουμε  και βάζουμε την γέμιση που φτιάξαμε. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.  Στο τέλος το κόβουμε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι το τελευταίο φύλλο) για να μπορεί να αναπνεύει η σπανακόπιτα και να ψηθούν όλα τα φύλλα. Το ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς. 

 

7. Μουστοκούλουρα με πετιμέζι 

Υλικά: 

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 

150 γρ. πετιμέζι

200γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. νερό

150 γρ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. κονιάκ

1/2 κ.γ. αμμωνία

1 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική

250γρ. ελαιόλαδο

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι, την ζάχαρη, το λάδι και το κονιάκ. Αφού ανακατέψουμε σε ένα άλλο μπωλάκι την αμμωνία, την κανέλα, το μπέικιν, το γαρύφαλο, την σόδα τα ρίχνουμε στο μπωλ με το νερό. Έν συνεχεία, ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη. Μετά πλάθουμε τα μουστοκούλουρά μας στα σχήματα που θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί μας αφού πρώτα της έχουμε στρώσει μία λαδόκολα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου.

 

8. Muffins με καρύδα χωρίς ζάχαρη 

200γρ. αλεύρι φαρίνα

50γρ τριμμένη καρύδα

250γρ βούτυρο

2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη καρύδας

1 1/4 φλυτζάνι γάλα

5 αυγά

4 κ.σ. κακάο

1 στικ βανίλιας

Μέσα στο μπωλ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη καρύδας και τα αφήνουμε να χτυπηθούν για 10 λεπτά. Ενώ το μίξερ λειτουργεί ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, το γάλα,   την φαρίνα και την βανίλια. Αλοιφουμε σε μία φόρμα κέικ λίγο βούτυρο και 1 κουταλιά αλεύρι. Ρίχουμε σε μικρά φορμάκια μάφινς, το μείγμα και έπειτα βάζουμε το κακάο και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα μάφινς μας για μισή  ώρα. Όταν τα βγάλουμε, βάζουμε από πάνω τους την τριμμένη καρύδα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την τριμμένη καρύδα μέσα στο μείγμα.

 

9. Μηλόπιτα 

Ένα φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο

Ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 αυγά.

6. κ. σ. γάλα

λίγο αλάτι

2,5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

4 μήλα

1 κ.γ. κανέλα

Ρίξτε στο μίξερ ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο και χτυπήστε τα όσπου να ασπρίσουν. Μετά ρίξτε ένα ένα τα αυγά. Σε ένα μικρό μπωλάκι ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και ρίξτε τα λίγο λίγο μέσα στα αυγά εναλάξ με το γάλα. Εν συνεχεία ρίξτε στο μείγμα  το ξύσμα πορτοκαλιού  και αδειάστε το σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι. Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε 16 κομμάτια το κάθε ένα και τοποθετήστε τα  στην ζύμη αφού την έχετε βάλει σε σειρές. Στην συνέχεια ανακατέψτε μία  κ.σ. βούτηρο αφού το λιώσετε  με την κανέλα και χύστε το επάνω στα μήλα. Ψήστε 175 βαθμούς 50 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί σκεπάστε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.   Όταν το βγάλετε από το φούρνο, ρίχτε του κανέλα και άχνη ζάχαρη από πάνω του. 

 

10. Τυροπιτάκια με μαύρο σουσάμι 

Υλικά για την ζύμη:

500γρ αλεύρι φαρίνα

2 κεσεδάκια γιαούρτι

1 1/4 φλυντζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο

αλάτι

λευκό πιπέρι

λίγο μαύρο σουσάμι

 

Υλικά για την γέμιση τυριού:

500γρ φέτα τριμμένη

2 αυγά + 1 αυγό για επάλλειψη

λίγο δυόσμο τριμμένο

λίγο λευκό πιπέρι

 

Για να φτιάξουμε την ζύμη, βάζουμε σε ένα μπωλ το γιαούρτι με το ηλιέλαιο και το χτυπάμε με ένα αναδευτήρι. Εν συνεχεία ρίχνουμε  την φαρίνα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και γίνεται μία μαλακή ζύμη. Μετά ανοίγουμε με το μπλάστρη, φιλαράκια στρογγυλά ίσα με το μέγεθος της παλάμης μας και τα γεμίζουμε με την γέμιση του τυριού. Το διπλώνουμε στην μέση και γίνεται ένα μισοφέγγαρο σχήμα και τα αλοίφουμε με ένα πινελάκι με τον κρόκο αυγού. Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω τους μαύρο σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

 

11. Κολοκυθόπιτα 

Υλικά για το φύλλο:

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ζεστό νερό όσο χρειάζεται

1 κ.γ αλάτι

 

Υλικά για την γέμιση:

Μισή κολοκύθα 

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

Μισό ματσάκι άνηθο

Μισό μάτσο δυόσμο 

2 αυγά 

300γρ φέτα 

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 

αλάτι  και πιπέρι

200γρ φρυγανιά τριμμένη

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για μία ώρα. 

Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια και τις ίνες, καθαρίζουμε το φλοιό της και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξερό,  το φρέσκο κρεμμύδι και την κολοκύθα και τα σωτάρουμε λίγο. Μετά ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο και τον άνηθο και τα σωτάρουμε. Η κολοκύθα έχει βγάλει τότε το νερό της και την αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει το βάζουμε σε μία λεκανίτσα και ρίχνουμε και την φρυγανιά. Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο ,μείγμα και ρίχνουμε και την φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε τρία φύλλα. Μετά λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε λαδάκι από πάνω του και βάζουμε την μισή γέμιση. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε λίγο λαδάκι από πανω του και βάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε και το τρίτο και τελευταίο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Μετά κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

 

 Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Τα γραφόμενα στο site μας έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική και επιστημονική άποψη. Συμβουλευτείτε τον ειδικό σας  γιατρό σε θέματα υγείας σας πάντοτε.