Φεβρουάριος 19, 2017
Σπιτική λαγάνα!

Υλικά για δύο λαγάνες:

200γρ. σκληρό αλεύρι

400γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως 

1 κ.γ. αλάτι 

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

340γρ  νερό χλιαρό

Λίγο μαύρο και λίγο λευκό σουσάμι για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Πρώτα θα φτιάξουμε τον χυλό της μαγιάς. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ζεστό νερό, την μαγιά την οποία διαλύουμε πολύ καλά με ένα κουταλάκι και μία κ.σ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Μετά βάζουμε 5 κ.σ. αλεύρι σκληρό και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το βάζουμε επάνω σε καλοριφέρ.

Μεσα σε μία λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην  μέση και ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς που φτιαξαμε και ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Μόλις γίνει ωραία ζύμη, φτιάχνουμε μία μεγάλη μπάλα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. (κοντά σε καλοριφέρ)

Όταν φουσκώσει, στρώνουμε μία λαδόκολα στο ταψί  μας, χωρίζουμε την ζύμη της λαγάνας σε δύο ίσα μέρη, ανοίγουμε την ζύμη της λαγάνας μέσα στο ταψί. Με τα δύο μας δάκτυλα κάνουμε λακουβάκια  στις λαγάνες. Βρέχουμε το χέρι μας με ζεστό νερό και ρίχνουμε επάνω το σουσάμι. Τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο. Μετά  ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά εάν θέλουμε να γίνουν αφράτες και αν θέλουμε να γίνουν πιο τραγανές τις  ψήνουμε 10 λεπτά περισσότερο. 

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!