Σεπτέμβριος 24, 2016
Σουτζουκάκια!

Υλικά για τον κιμά:

500 kg κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

200 γρ ψύχα (το μουλιάζουμε σε νερό νερό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί)

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

1 κ.γ.κύμινο τριμμένο

1 κ.γ. κουρκουμά τριμμένο

1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 αυγό

 

λίγο αλεύρι για πανάρισμα

λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα

 

Υλικά για την σάλτσα:

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

μισό κουτί χυμό τομάτας

1 κ.γ. κανέλα τριμμένη

2 ξυρακάκια κανέλας

2 αστεροειδή γλυκάνισο

1/2 κ.γ. κουρκουμά 

1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση;

Βάζουμε σε ένα μπωλ τον κιμά και όλα τα υλικά του. Τα ανακτεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και το ζυμώνουμε και πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Σε ένα μικρό ταψάκι ρίχνουμε λίγο αλεύρι, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα που της έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.  

Εν συνεχεία φτιάχνουμε την σάλτσα. Σωτάρουμε με  ελαιόλαδο σε μία κατσαρολίτσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας, τα ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε και τον χυμό τομάτας. Ρίχνουμε ζεστό νερό και μετά ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και 3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Μετά βάζουμε μέσα τα σουτζουκάκια σκαι βράζουνε για 10 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.  Τα αφήνουμε για μια ώρα μέσα στη κατσαρόλα και έπειτα σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!