Μάρτιος 25, 2017
Μπακαλιάρος σκορδαλιά!

Υλικά για τον μπακαλιάρο:

1kg  μπακαλιάρο φιλέτο

1 κουτάκι μπύρα

4 κ. σ. αλεύρι σκληρό

4 κ.σ. αλεύρι ολικής

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι 

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Υλικά για την σκορδαλιά:

5 φέτες ψωμί σε ψύχα

500γρ πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο 

1 ξερό κρεμμύδι

2 κ. σ. ξύδι 

100γρ ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι 

1 πρέζα πιπέρι 

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζουμε μέσα σε μία λεκάνη με νερό για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό του 3-4 φορές. Μετά τον σουρώνουμε και φτιάχνουμε το κουρκούτι του. Βάζουμε τα αλεύρια,  ένα κουτάκι μπύρα μέσα σε  ένα μπωλ και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά.  Βάζουμε στο τηγάνι σπορέλαιο και το βάζουμε να κάψει.  Βουτάμε το μπακαλιάρο κομμάτι κομμάτι μέσα στο κουρκούτι και μετά το τηγανίζουμε. Μόλις τηγανιστούν, τοποθετούμε το μπακαλιάρο που τηγανίσαμε  σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι. 

Την σκορδαλιά την φτιάχνουμε ως εξής: Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό. Βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε τις κάνουμε πουρέ. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα σκόρδα, το κρεμμύδι. το ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και τέλος προσθέτουμε και ανακατεύουμε με το μείγμα και το πουρέ πατάτας.

Καλή όρεξη!