Σεπτέμβριος 28, 2016
Μουσακάς ... ανεπανάληπτος!

Υλικά για τον κιμά:

1kg κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

2 αστεροειδή γλυκάνισο

1 ξύλο κανέλας

αλάτι και πιπέρι

1 κ.σ. κουρκουμά

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κουτί χυμό τομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

 

 

Υλικά για τα λαχανικά:

1kg πατάτες

4 φλάσκες μελιτζάνες

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι και πιπέρι

 

Υλικά για την μπεσαμέλ:

2 κουτιά γάλα εβαπορέ

2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. βούτυρο

200γρ τυρί πεκορίνο

πιπέρι λευκό σε σκόνη

1 κ.σ. αλάτι

2 αυγά

μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

 

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τον κιμά ως εξής: Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο και το σβήνουμε με το λευκό κρασί.  Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το κουρκουμά, τον αστεροειδή, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.

Φτιάχνουμε τα λαχανικά ως εξής: Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε και μετά τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.  Ρίχνουμε από πάνω τους τον κιμά που φτιάξαμε.

Φτάχνουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλεύρι και το αναδευτήρι, ανακατεύουμε καλά καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και να προσέχουμε να μην σβωλιάσει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίζει να πήζει. Ρίχνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αφού  πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και το ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στην μπεσαμέλ και το ανακατεύουμε πολύ καλά και γρήγορα. Έπειτα  ρίχνουμε μέσα και το πεκορίνο. Και στο τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά, την στρώνουμε όμορφα στο ταψί και ψήνουμε τον μουσακά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!