Μάιος 21, 2017
Λαχταριστή σπιτική καρυδόπιτα!

Υλικά:

6 αυγά

200γρ ζάχαρη λευκή

100γρ  φρυγανιά τριμμένη

1  1/2 κ.γ. baking powder

2 κ.γ. κανέλα τριμμένη

1/4 κ.γ.γαρύφαλο τριμμένο

1  1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

 

Για το σιρόπι:

400γρ ζάχαρη λευκή

400ml νερό

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

3 κ.σ. λικέρ μανταρίνι

 

Εκτέλεση:

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Στο μπωλ του μίξερ ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά  και τα χτυπάμε με την ζάχαρη  περίπου για 15 λεπτά μέχρι να αυξηθεί ο όγκος τους και να αφρατέψουν.  Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε την φρυγανιά, το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλο και τα ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα με δόσεις στα χτυπημένα αυγά  ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Ύστερα ρίχνουμε και ανακατεύουμε απαλά τα καρύδια ρίχνοντάς τα αργά αργά με προσοχή για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.  Αφού αλείψουμε ένα ταψί 25 εκ. με βούτυρο, ρίχνουμε το μείγμα που φτιάξαμε. και ψήνουμε στους 175 βαθμούς στο φούρνο για 35 λεπτά.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι:

Σε μία κατσαρολίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός από το λικέρ και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Όταν κρυώσει το σιρόπι ρίχνουμε και ανακατεύουμε σε αυτό το λικέρ.  Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα όσο είναι ζεστή, όταν την βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε επάνω της το σιρόπι που φτιάξαμε κουταλιά - κουταλιά (δεν το ρίχνουμε μονομιάς γιατί η καρυδόπιτα θα κάτσει) και περιμένουμε να το απορροφήσει. Μόλις κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια. 

Καλη επιτυχία!