Σεπτέμβριος 22, 2016
Σπιτικοί λαχανοντολμάδες!

Υλικά για την γέμιση:

600γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 λάχανο μέτριο

250γρ ρύζι νιχάκι

μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομένο χωρίς τα κλωναράκια του

10 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κλωναράκια του

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. αλάτι για την γέμιση (+ 1 κ.σ. αλάτι πάνω από τους λαχανοντολμάδες)

1 κ.γ. πιπέρι για την γέμιση (+1 κ.γ. πιπέρι από επάνω από τους λαχανοντολμάδες)

250γρ ελαιόλαδο

χυμός 2 λεμονιών

 

Υλικά για το αυγολέμονο:

2 αυγά

 

Υλικά για την μπεσαμέλ:

1 κ.σ. κορν φλάουρ

χυμός ενός λεμονιού

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Βγάζουμε τα δύο εξωτερικά φύλλα  και την καρδιά του λάχανου και τα πετάμε δεν τα χρησιμοποιούμε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και βράζουμε το λάχανο.
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου που έχουν ζεματιστεί και αρχίζουμε και κόβουμε το χοντρό κοτσάνι τους και το πετάμε.
  • Κόβουμε τα φύλλα στην μέση και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε φύλλο, το τυλίγουμε και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
  • Μόλις γεμίσει η κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες που φτιάξαμε, ρίχνουμε από επάνω τους αλάτι, πιπέρι και μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και το χυμό 2 λεμονιών.
  • Ρίχνουμε ζεστο νερό  στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν οι λαχανοντολμάδες. Βάζουμε ένα πιάτο από επάνω τους αναποδογυρισμένο για να μην ανοίξουν και τα αφήνουμε να  βράζουν για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.
  • Μπορούμε να τους ρίξουμε είτε μπεσαμέλ είτε αυγολέμονο. 
  • Μπεσαμέλ: Μόλις βράσουν τους κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε  το ζουμί τους  σε ένα άλλο κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα το κορν φλάουρ και το διαλύουμε καλά με το αναδευτήρα. Μόλις αρχίζει και πήζει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Μπορούμε μέσα στο κορν φλάουρ να βάλουμε τον χυμό από ένα λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. 
  • Αυγολέμονο: Μέσα σε ένα βαθύ πιατο βάζουμε τα ασπράδια δύο αυγών, τα χτυπάμε για να γίνουν μία σφιχτή μαρέγγα. Μετά ρίχνουμε και τους κρόκους και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να διαλύθούν καλά.  Μετά, ρίχνουμε το ζουμί των λαχανοντολμάδων και εν συνεχεία το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!