Φεβρουάριος 19, 2017
Σπιτική λαγάνα!

Υλικά για δύο λαγάνες:

200γρ. σκληρό αλεύρι

400γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως 

1 κ.γ. αλάτι 

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

340γρ  νερό χλιαρό

Μαύρο σουσάμι και λευκό σουσάμι για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το ζεστό νερό,  1κ.γ.  ζάχαρη και την μαγιά την οποία διαλύουμε πολύ καλά και  ανακατεύουμε με το σύρμα. Μετά  σκεπάζουμε με μία πετσέτα και  φυλάμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. 

Μεσα σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια, 1 κ.γ. αλάτι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην  μέση και ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς που φτιαξαμε και ανακατεύουμε και ζυμώνουμε είτε με τα χέρια είτε χτυπάμε στο κάδο του μίξερ για 8 λεπτά. Μόλις γίνει ωραία ζύμη, φτιάχνουμε μία μεγάλη μπάλα, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. 

Όταν φουσκώσει, στρώνουμε μία λαδόκολα στο ταψί  μας, χωρίζουμε την ζύμη της λαγάνας σε δύο ίσα μέρη, ανοίγουμε την ζύμη της λαγάνας με τον μπλάστη μέσα στο ταψί. Με τα δύο μας δάκτυλα κάνουμε λακουβάκια  στις λαγάνες. Αλοίφουμε με ζεστό νερό τις επιφάνειες των λαγανών που φτιάξαμε και ρίχνουμε επάνω τους το σουσάμι. Τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο 15 λεπτά. Μετά  ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά εάν θέλουμε να γίνουν αφράτες και αν θέλουμε να γίνουν πιο τραγανές τις  ψήνουμε 10 λεπτά περισσότερο. 

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!