Δεκέμβριος 03, 2016
Σπιτικά παραδοσιακά μελομακάρονα!

Συνταγή:

500ml  ηλιέλαιο

225γρ  ζάχαρη

170ml κονιάκ

350ml χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα ενός ποροτοκαλιού 

2 κ.γ. baking powder 

1 κ. γ.  σόδα

100γρ φυτίνη

1100γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

 

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

250γρ  μέλι

600γρ  ζάχαρη

450ml νερό 

1 ξύλο κανέλας

3 γαρύφαλλα ολόκληρα 

 

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστούμε:

500γρ καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη

 

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε την ζάχαρη,  την φυτίνη, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Kατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, την σόδα και το μπέικιν και τα χτυπάμε μέχρι για να γίνει μία ωραία αφράτη ζύμη.
  • Μετά παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος ενός καρυδιού και πλάθουμε. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αφού πρώτα του έχουμε στρώσει λαδόκολα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα  και κρυώσει το σιρόπι, τα βάζουμε μέσα στο κατσαρολάκι του σιροπιού και τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές για να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
  • Μόλις κρυώσουν τους ρίχνουμε από επάνω τους τα καρύδια, και χρησιμοποιούμε μία σίτα ή το σουρωτηράκι για να ρίξουμε την κανέλα και το γαρύφαλο. 

Καλή επιτυχία & Καλά Χριστούγεννα!