Ιούλιος 11, 2016
Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

 

Yλικά: 

8-10 μελιτζάνες
7 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμός 5 τοματών
1 κ.σ. πελτέ
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη τριμμένη
1 κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι ψιλοκομμένο
200ml λάδι για τηγάνισμα ηλιέλαιο
200ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2  κ.γ. κύμινο τριμμένο
αλάτι & πιπέρι
 
 
Εκτέλεση:
 
Αφού βγάλουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες τις πλένουμε, τις σχίζουμε στην μέση και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Μετά απλώνουμε ένα χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί  και τις τοποθετούμε από πάνω  για να απορροφηθεί το λάδι τους. 
 
Για την γέμιση:
 
Σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε, την ζάχαρη,  το μαϊντανό, την ρίγανη, τον δυόσμο, το κύμινο,  το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε όλο το μείγμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Κατόπιν ρίχνουμε τον χυμό τομάτας και το πελτέ και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
 
Ανοίγουμε   τις  μελιτζάνες στην μέση τους, απαλά με τα χέρια μας, πιέζουμε στο κέντρο τους για να κάνουμε μία λακουβίτσα και τοποθετούμε το μείγμα που φτιάξαμε μέσα τους.
 
Κόβουμε τομάτες σε  λεπτές ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω στις  μελιτζάνες. Ρίχνουμε από πάνω τους αλάτι, λίγο ρίγανη και ελαιόλαδο  και τις  ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
 
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!